Budyń z czerwonej fasolki z orzechami laskowymi
Orzechy laskowe (garść) zalałam wodą w kubku, w drugim kubku zalałam suszone daktyle (5) i zostawiłam na noc. Następnego dnia odcedziłam je i wrzuciłam do wysokiego pojemnika, dodałam czerwoną fasolkę z puszki (2 garści - ok. 50 g), mleko ryżowe (szklanka) i wszystko razem zblendowałam. Przelałam do garnuszka i zaczęłam gotować na małym ogniu. Dodatkowo w mleku ryżowym (1/3 szklanki) rozmieszałam skrobię ziemniaczaną (1 łyżeczka) i kakao (1 czubata łyżka) i dodałam to do reszty. Gotowałam cały czas mieszając aż zgęstniało. Na koniec dodałam jagody goji (garść) i przelałam do kubka. Posypałam na wierzchu płatkami migdałów.
świetny pomysł! fasolowy budyń zdecydowanie mnie kusi, tym bardziej o tak intensywnie czekoladowym smaku :)
OdpowiedzUsuńCiekawa opcja :)
OdpowiedzUsuńNa takie połączenie bym nie wpadła :P Muszę wypróbować! :D
OdpowiedzUsuń